Wat is stembevrijding?

Stembevrijding is het keer op keer belichamen van het bewustwordingsproces dat we in essentie (al) vrij zijn. Of nog specifieker, het ‘durven’ belichamen van dat bewustwordingsproces. Het ‘durven’ en dus bewust en actief kiezen voor die belichaming door er klank aan te geven. Door iedere keer opnieuw los te laten wat we al weten, wie we al zijn, wie we denken te zijn, wie we denken te moeten zijn, wie we denken niet te (mogen) zijn, om steeds meer van onszelf in dit moment toe te laten.

Stembevrijding is het open stellen voor wat er in ons speelt, het toe te laten, te laten klinken, in contact te brengen, voordat we er iets van kunnen maken. Het is altijd weer springen van een duikplank. Om terecht te komen in de ontdekking van een nieuw stuk in onszelf dat wil ontplooien of een oud stuk dat losgelaten wil worden. Een nieuwe bewustwording, een nieuwe ervaring, een nieuw verlangen, … Wat het ook is dat wil klinken: hoog, laag, stil, hard, verdrietig, vrolijk, stilte; op dat moment is het exact wat we nodig hebben om te zijn en te handelen vanuit onze essentie.

De sprong naar bewustwording en vrijheid

Kortom, stembevrijding is het klank geven aan alles wat er gevoeld wordt, wat onze aandacht trekt, om zo dichter bij onszelf te komen. Dichter bij wie we nu in dit splinternieuwe moment zijn. Vanzelf ook dichter bij de ander, want op dat niveau kennen we elkaar tot in de diepte, zonder oordeel en verwachtingen. Door dichter te komen bij onszelf komen we ook dichter bij het levenspad dat wil geleefd worden door ons en omgekeerd.

Stembevrijding kan ertoe leiden dat we vanuit die vrijheid om te zijn wie we zijn, nog meer verrast willen worden door het leven en onszelf in het leven. De actieve overgave aan het onbekende, met vertrouwen en verlangen, om voluit te leven. Het open zetten en laten klinken van alles wat we zijn, alles wat we willen en niet willen, om zo ons levenspad te laten uitstippelen door de voorbij-de-intelligentie-gaande wijsheid en creativiteit van het leven.

Stembevrijding is dus altijd een beetje magisch. De sprong van de duikplank eindigt altijd weer in een nieuwe beleving die we vooraf nooit zouden kunnen bedacht hebben.

Stembevrijding is de magie van het leven toelaten door alle vormen heen. Door verwondering in de klanken van onszelf en de ander een nieuwe opening te creëren.

Om keer op keer, bewust, het leven in onszelf en de ander volledig toe te laten.

Op de hoogte blijven?

Blijf je graag op de hoogte van toekomstige workshops of andere activiteiten rond stembevrijding? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.