Jij met jouw stem,

precies zoals die nu is,

meer is niet nodig.

Is het een workshop? Een open middag? Is het een voorstelling, een meezingconcert? Is het ernst of entertainment? Het is een wat wonderlijke mix van dat alles. Het is soms een vrolijke boel, dan weer een stemmige stilte. Maar de kans is vrij groot dat je er opgewekt vandaan gaat, met (nog) meer vertrouwen in je eigen zingen.

Je maakt deze middag kennis met stembevrijding en met Jan Kortie. Je krijgt voorproefjes. maar toch kan er ook al veel gebeuren. Het uitgangspunt van stembevrijding is: jouw muziek ben je zelf. Die muziek kan niemand je afpakken. En die kan ook niemand namens jou maken. Maar jij wel. Er komt van alles langs, deze middag: de durf om los te laten, de eenvoud van zingen, het belang van echt luisteren, de muzikale schoonheid in ieder mens, de trilling van wat er in ons leeft, hoe alles er toe doet, de uniekheid van jouw stem en jouw muziek, de vreugde van samen zingen, en natuurlijk: de ruimte die je zelf kunt voelen en ook kunt geven aan anderen als je je even helemaal vrij voelt.

“Wie kan praten kan zingen” zegt een Afrikaans spreekwoord.

Het licht is gedempt, de sfeer is verstild, meditatief. We gaan mantra’s zingen. Een kwartier voor aanvang wordt het stil, er zijn alleen nog pianoklanken. Als we beginnen nemen we een paar liederen door. Voor sommige mantra’s is dat niet eens nodig, iedereen kan daar al snel in meedoen.

Het gaat om korte stukjes tekst, soms maar een paar woorden, een enkele zin. Op een melodie die je gemakkelijk onthoudt. Denken is niet nodig. En dat schept ruimte om gewoon te zijn met de klank, met de samenzang, met de betovering van de herhaling en de soms wonderschone muziek die daaruit als vanzelf ontstaat.

Tussen het zingen door zijn we stil, de afwisseling van stilte en gezang doet beide nog meer tot hun recht komen. ‘Stilte is de golflengte waarop de ziel tot ons spreekt’, zei de popmusicus Sting ooit. De muziek houdt dan ook eigenlijk niet op, hij klinkt na, trilt door en inspireert.

De mantra-avond ‘Het Lied van de Ziel’ sluit aan op het middagprogramma. Het is een mooi geheel, maar je kunt ook kiezen voor één van beide dagdelen. 

Als afgestudeerd econoom stond hij een aantal jaren voor de klas, met veel plezier. Tot hij ontdekte dat zijn ware passie zingen was (en is). Of preciezer: verleiden tot zingen. Hij volgde de stem van zijn hart en bekwaamde zich in die richting. Op de school waar hij lesgaf richtte hij een schoolkoor op en hij organiseerde z’n eerste workshops.
Een paar jaar later besloot hij z’n baan op te zeggen en ging werken als dirigent, zangleraar, workshopleider, trainer, stemtherapeut. Mooie woorden, maar eigenlijk dekten die geen van allen de lading helemaal.
En zo ontstond er na vele jaren een nieuw woord: stembevrijder.

Het event zal plaatsvinden in de bibliotheek Het Predikheren en in het socio-cultureel centrum mARTa, de voormalige Heilig Hartkerk. 

 Goswin de Stassartstraat 88, Mechelen

Adegemstraat 93/95, Mechelen

Workshop: voor de aanvang van de workshop kan je in Barbib terecht voor lunch, koffie of thee. Als je hier gebruik van wil maken, kom dan zeker ruim van tevoren naar Barbib. 

Tussendoor: tussen de workshop en de mantra avond, is er de mogelijkheid om op de locatie van de mantra avond een lichte, koude vegetarische avondmaaltijd te reserveren. De maaltijd wordt diezelfde dag vers klaargemaakt door Cristina van Cristina’s Kitchen. Wil je graag een maaltijd reserveren? Dat kan hier.

Mantra avond: tijdens mantra avond is er thee, koffie en water aanwezig.

Workshop: Gratis parkeren kan op het Douaneplein te Mechelen. Klik hier voor de wandelroute naar de bibliotheek (25 minuutjes wandelen). Wil je dichterbij parkeren? Dat kan in de ondergrondse parkeergarage Tinel. Het adres is Edgard Tinellaan 5. Volg daarbij uitgang ‘Champetterke’ om bij de bibliotheek uit te komen. Deze ligt op enkele minuten wandelen van de bibliotheek.

Mantra avond: Gratis parkeren kan op het Douaneplein te Mechelen. Klik hier voor de wandelroute naar de kerk (30 minuutjes wandelen). Wil je dichterbij parkeren? Dat kan in de parkeergarage Indigo Mechelen Hoogstraat. Het adres is Ganzendries 21, 2800 Mechelen. Deze ligt op enkele minuten wandelen van de kerk.

Workshop: Aangekomen op station Mechelen kan je pendelbus (lijn 1) nemen tot aan halte Van Hoey (Hotel Elisabeth). Van daaruit volg je de Stassartstraat naar de bibliotheek (richting de ring). Kom je aan op Station Mechelen Nekkerspoel? Dan kan je wandelen naar de bibliotheek, klik hier voor de wandelroute (15 minuutjes).

Mantra avond: Klik hier voor de wandelroute vanaf station Mechelen (17 minuutjes wandelen). 

Workshop: Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, Mechelen

Mantra avond: mARTa, Adegemstraat 93/95, Mechelen

Wil je graag een ticket kopen, maar ben je nog niet helemaal zeker, reserveer dan alvast een plekje zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Dat kan via het contactformulier. Als je reeds een ticket hebt geboekt, zal je automatisch updates ontvangen op het e-mailadres van de boeking!